כל המידע על המחלה שמחלישה את העצמות

במהלך חיינו הגוף שלנו עובר תהליכים שונים שנועדו לעזור לו לצמוח בריא וחזק יותר. העצמות, למשל, נבנות ונהרסות בו זמנית על מנת לייצר מסת עצם חזקה יותר כדי שזו תוכל לעמוד בשינויים השונים שאנחנו חווים עד לצמיחה מלאה. בשלב מסוים, בבגרותנו, תהליכי ההרס גוברים ואנחנו עלולים לסבול מהיחלשות מסיבית של העצמות עד כדי שברים שנוצרים מלחץ מינימלי בלבד – זהו אחד הסימפטומים של מחלת האוסטאופורוזיס. אם כן, כיצד זה קורה, מה גורם לדלדול העצמות, האם זה הפיך וכיצד חיים עם המחלה שמחלישה את העצמות שלנו?

מחלת האוסטאופורוזיס פוגעת בעצמות וגורמת להן להיות חלשות, לפיכך שמה העברי הוא דלדול של העצם. אוסטאופורוזיס הוא מצב בו דחיסות העצמות פוחתת ונוצרים מעין חורים במבנה המסה הפנימי של העצם (פירושה של מילה אוסטאו הוא עצם ושל המילה פורוזיס הוא מחוררת). כתוצאה מכך צפיפות העצם נפגעת, היא נעשית חלשה יותר והסיכון לשברים עולה.


מצמיחים עצמות חזקות

במהלך חייו של אדם עוברות העצמות בגופו תהליכים של בנייה והרס (הנקרא גם ספיגת עצם) הנוצרים בעזרת תאים הפועלים במקביל  – גם בונים וגם הורסים – על מנת לייצר עצמות חזקות יותר. כמות תאי העצם בשיא הבנייה משתנה מאדם לאדם מסיבות שונות. פגיעה בכמות תאים אלו יכולה להיגרם, למשל, על ידי גורמים תורשתיים, כמו משקל גוף נמוך או מחלות שונות, וכן מגורמים סביבתיים, כמו תזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית, מחלות כרוניות, עישון, תרופות סטרואידים למיניהן ועוד.

כשאנחנו צעירים והגוף שלנו נבנה, במיוחד בתקופת ההתבגרות, תהליך בניית העצם מהיר יותר מזה של תהליך ההרס, כשבין הגילאים 30-20 אנחנו מגיעים לשיא מסת עצם. זו תשפיע על חוזקן של העצמות שלנו בגיל מבוגר. נובע מכך, שככל שהעצם תיבנה בצורה מיטבית יותר בגיל צעיר, כך היא תהיה חזקה יותר בגיל מבוגר והסיכוי לחלות באוסטאופורוזיס יקטן.

בהמשך, בעשור השלישי ובעשור הרביעי לחיינו, קצב הבנייה וההרס שווים זה לזה, כך שמסת העצם אינה משתנה. עם העלייה בגיל, ובעיקר אצל נשים בגיל המעבר לאחר הפסקת המחזור, עולה קצב הפירוק על הבנייה, ומתרחשת ירידה הדרגתית ומתמשכת בכמות העצם.


יותר חולות מחולים באוסטאופורוזיס

מחלת האוסטאופורוזיס מוגדרת כאחד משני מצבים: הראשון – אוסטאופרוזיס ראשוני, האופייני לשני המינים בכל הגילאים, אך קיימת נטייה גבוהה יותר אצל נשים לחלות בו.

השני – אוסטאופורוזיס משני, הנגרם כתוצאה ממחלות כרוניות ותרופות הפוגעות בצפיפות העצם.

יותר נשים מגברים נוטות לחלות באוסטאופורוזיס וכתוצאה מכך לסבול משברים בגילאים מתקדמים, בעיקר לאחר גיל המעבר – וזאת משום שהמחלה מושפעת בעיקר משינויים בכמות הורמון המין הנקבי – האסטרוגן, וכן משום שלנשים, מלכתחילה, יש שיא מסת עצם נמוך ב-30% מזה של גברים.

הנתונים מראים כי אחת מכל שלוש נשים, ואחד מכל 12 גברים יחלו באוסטאופורוזיס. בישראל ההערכה היא כי 9% מהנשים בגילאים 54-45 לוקות במחלה, וכ-30% מהן בגילאי 65 ומעלה.

טיפול באוסטאופורוזיס - ספינומד

זיהוי מחלת האוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס מתפתח בהדרגה ולרוב לא קיימים סממנים כלשהם להימצאות המחלה, בעיקר משום שהלוקה בה אינו סובל מכאבים או תסמינים מיוחדים. למעשה, הסימפטום העיקרי למחלה – הנטייה לשברים בעצמות – עלול להיות חבוי במשך שנים משום שהחולה פשוט אינו סובל משברים. בזמן זה החולה עלול לאבד אחוזים ניכרים ממסת העצם, עוד לפני שיופיעו סימנים לאבחון המחלה.

הסימנים הראשונים לדלדול עצם הם, בדרך-כלל, שברים שנגרמו כתוצאה מהפעלת לחץ מינימלי או ללא כל חבלה, וכן כאבי גב בשל שברים בעמוד השדרה. הלוקה באוסטאופורוזיס יסבול, לרוב, משברים בחוליות עמוד שדרה תחתון, שעלולים לבוא לידי ביטוי באיבוד גובה ועיוותים בעמוד שדרה. שברים כתוצאה מהפעלת לחץ קל יהיו, לרוב, במפרק כף היד ובצוואר ירך – אלו שכיחים יותר בגילאי 70 ומעלה.


גילוי מוקדם מחלת האוסטאופורוזיס יכול להציל חיים

ככל שיתבצע זיהוי מוקדם יותר של אוסטאופורוזיס, כך ניתן יהיה להתחיל מוקדם יותר בטיפול שיעצור או יאט את המחלה הגורמת לאובדן מסת העצם. הבדיקה המדויקת ביותר לאבחון היא ה-DXA. כמו כן יתבצעו בדיקות דם, מדידת סידן, זרחן, ויטמין D, טסטוסטרון, בלוטת התריס ותפקודי כליות.

מומלץ לכל אישה מעל גיל 65 לעבור בדיקה לצפיפות עצם.  לנשים בקבוצות סיכון, למשל, משקל גוף נמוך מ-70 ק"ג, מומלץ לבצע בדיקה בין הגילאים 64-60. הבדיקה נעשית בכפוף להפניה של רופא משפחה, ולאחר מכן, בהתאם לתוצאות ולצורך, תתבצע הפניה לרופא המומחה המתאים.

בדיקת צפיפות העצם בסל התרופות בישראל היא על פי המדדים הבאים:

  1. נשים וגברים מגיל 60 זכאים לבדיקה אחת לחמש שנים, אם בבדיקה הראשונה לא נתגלה אוסטאופורוזיס.
  2. נשים בגיל המעבר, בנות 50 ומעלה, זכאיות לבדיקה אחת לשנתיים אם התגלה אצלן או אצל בו/בת משפחה מדרגה ראשונה שבר עקב דלדול עצם או שמשקלן נמוך ביחס לגובהן (BMI נמוך מ-19), ו/ או אצל נשים המטופלות בתרופות המשפיעות על  האסטרוגן.
  3. בדיקה ללא הגבלה (גיל או תדירות) – נשים וגברים החולים במחלה המעלה את סיכון להתפתחות דלדול עצם או המטופלים בקורטיקוסטרואידים מעל ל-3 חודשים.

סיכון מוגבר לחלות באוסטיאופורוזיס מוגדר אצל אנשים להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שאובחן אצלו שבר אוסטיאופורוטי, מי שמשקלם נמוך מאוד, הלוקים במחלות שונות, כמו גושה, טרשת נפוצה, תסמונת קושינג ומחלות העצמות השבירות. כמו כן, שייכים לקבוצה זו אלו הסובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס ומחוסר בטסטוסטרון, אנשים המרותקים למיטה או לכסא גלגלים, וכאלה המטופלים למעלה מכמה חודשים בתרופות המשפיעות על צפיפות העצם.

הבדיקה מאפשרת גם לחזות את הסיכויים להתפתחות שברים בטווח הקצר ומאפשרת מעקב אחר התקדמות המחלה.

אבחון מוקדם של המחלה חשוב משום שטיפול מתאים יכול לעצור את  התקדמותה או לכל הפחות להאט אותה, על מנת שהחולה יוכל להמשיך לנהל אורח חיים תקין ובריא ללא סבל – פיזי ונפשי – הנלווים למחלת האוסטאופורוזיס.

דו"ח משנת 2010 של הקרן הבינלאומית לאוסטאופורוזיס (International Osteoporosis Foundation), המבוסס על מחקרים של ארגון הבריאות הבינלאומי, מראה כי קיימת עלייה עקבית במספר החולים במחלה. בשנה בה יצא הדו"ח נמצאו כ-27.5 מיליון חולים באיחוד האירופי, והצפי הוא שבשנת 2025 המספרים יעלו לכ-33.9 מיליון חולים.

מחלת האוסטאופורוזיס פוגעת לא רק באיכות חייו של הפרט היחיד, אלא גם מהווה עול כלכלי גדול, עפי שמראה הדו"ח ובו נתונים על כך שבשנת 2010 עלות הטיפול במחלה באיחוד האירופי בלבד עמדה על סך של 37 מיליארד יורו.

חשוב לדעת כי ככל שהמחלה מתקדמת יותר, כך מוגבל יותר הטיפול בה, ולכן גילוי מוקדם חשוב ביותר.


לעצור את הידרדרות המחלה: מה הגוף שלנו צריך

על מנת לשמור על מסת עצם ולעצור את התקדמות המחלה, באם נתגלתה, חשוב לשמור על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית סדירה וצריכה מספקת של סידן וויטמין D בעזרת תזונה מתאימה ותוספי מזון לפי הצורך. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי במקביל לכל אלו.

המינון המומלץ לצריכת סידן בקרב האוכלוסייה, כולל נשים בהיריון ומיניקות, הוא 1,000 מיליגרם ליום. לאוכלוסייה המבוגרת ונשים בגיל המעבר, מומלץ מינון של 1,500-1,200 מיליגרם ליום. ניתן לפנות לרופא מומחה לאנדוקרינולוגיה ורפואה מטבולית או לתזונאים שימליצו על המינון הנכון.

ויטמין D מסייע בספיגת הסידן בגוף – שניהם יחד חיוניים לבניית עצמות חזקות בגילאים צעירים, ולשמירה על מסת עצם בגילאים מבוגרים. ויטמין D, כמו ויטמינים אחרים, נמצא במזונות שונים ובתוספי מזון, אך יש לו מקור נוסף –  השמש. יחד עם זאת, למרות שישראל נהנית משמש מרבית ימות השנה, במחקר שנערך על ידי קופת-חולים לאומית ופורסם באפריל 2017 נמצא כי רוב הישראלים סובלים ממחסור בוויטמין D, בין היתר, בשל השימוש במסנני קרינה, עבודה במשרדים סגורים במהלך שעות היום וכן צריכת מזונות מעובדים. חוסר בוויטמין D ניתן לגלות בבדיקת דם פשוטה – הצריכה המומלצת ליום היא 1,000-800 יחידות.

שמירה על מסת גוף תקינה, תזונה נבונה והימנעות מעישון, כמו גם מצריכה מרובה של אלכוהול וקפאין, יכולים להקטין את הסיכון לחלות במחלה.


מחזקים ושומרים על הגוף

פעילות מאמצת עצם היא כזו המפעילה לחצים על העצמות ומחזקת אותן, הליכה יומיומית של כחצי שעה ותרגילים היוצרים עומס משקל על מערכת השלד, הם דוגמה מצוינת לכך ובהחלט מסוגלים לסייע בעיכוב או מניעה של התפתחות המחלה. לאלו הנמצאים בסיכון למחלה וכן לאלו הסובלים ממנה מומלץ לבנות תכנית אימונים בעזרת איש מקצוע מוסמך שעבר הכשרה בנושא כדי לדעת מה מתאים למצבכם ומה יכול לשפר אותו.

צפיפות עצם, אוסטאופורוזיס - ספינומד

כמו כן, חשוב מאוד לשמור על יציבה נכונה של הגוף – במקרים בהם סובלים מעצמות חלשות, מספיק שנעמוד או נשב בצורה שמפעילה לחץ על החוליות, למשל הגב מכופף קדימה, הכתפיים מורמות מדי וכדומה, ואנחנו מגבירים את הסיכון להיווצרות שברים.

יציבה נכונה מפחיתה עומסים מיותרים שעלולים להזיק לעצמות ולמפרקים, היא מחזקת את השרירים המייצבים ובכך מסייעת למנוע נפילות ושברים. כמו כן, יציבה נכונה וגב זקוף מאפשרים נשימות עמוקות שמכניסות יותר חמצן לגוף  – מה שמשפר את תפקודו.

חגורות גב מומלצות לשימוש אצל חולי אוסטאופורוזיס, משום שהן מחזקות את יציבות הגוף. חגורת ה-Spinomed – מבית חברת Medi גרמניה, למשל, נלבשת בעזרת רצועות על הגב והיא מסייעת להפחית עומסים על החוליות ולשמור על עמוד השדרה זקוף ויציב.

השימוש בחגורה מעודד הפעלה אקטיבית של השרירים השומרים על היציבות – כשהגוף ניצב  בעמידה שעלולה לפגוע בו, חגורת ה-Spinomed יוצרת לחץ עדין הגורם לחולה לשנות את היציבה ולהפעיל את השרירים השומרים על המנח הנכון לגוף. התגובה האוטומטית של הגוף היא להפעיל את השרירים עצמאית וכך הוא לומד וזוכר מהו המצב הנכון לו – זהו למעשה מנגנון ביופידבק.

התהליך נעשה בהדרגה על מנת לאפשר לגוף להתרגל ולשרירים להתחזק, ובסופו של דבר פלג הגוף העליון מתיישר כך שנמנע אותו כיפוף המאפיין חולי אוסטאופורוזיס רבים בשל שברים בחוליות.

החגורה מחזקת את השרירים ב-72% תוך שישה חודשים (כך לפי מחקרים מהשנים 2004 ו-2011) ומסייעת לשמור ולשמר את היציבה המיטבית לגוף, מה שמפחית משמעותית את הכאבים (ירידה של 47 אחוזים), מגביר את שווי המשקל (שינוי של עד 32% לטובה) – וכל אלה יחד, מאפשרים לחולים להמשיך לחיות חיים איכותיים ופעילים.